Actueel

Pootaardappels

By  HofmanRuinen  Posted on

Pootaardappels

Ze zijn er weer, diverse soorten pootaardappelen, waaronder:

Zeer vroeg

– Annabelle
Annabelle is de vroegste smaakvolle vastkoker met een gele schil en mooie grote, regelmatige knollen.
Annabelle is een vroege ‘salatkartoffel’ met een uitstekende smaak. Zeer korte kiemrust, matig vatbaar voor schurft. Het ras heeft lange knollen met vlakke ogen en verkleuren niet na het koken.
– Dore
Doré is een zeer vroeg tot vroeg consumptieaardappel ras en heeft geelvlezige, rond ovale, vlakogige knollen met een bruine schil. Dit ras kan zowel op kleigrond als goede zandgrond geteeld worden. Op zandgrond kunnen echter soms holle knollen gevormd worden.
– Frieslander
Frieslander is een buitengewoon vroeg ras met een zeer vroege knolzetting. Hij is uitermate geschikt voor consumptie en vroege verwerking tot frites. De knollen zijn ovaal en regelmatig van vorm.

Midden vroeg
– Carolus (biologisch)
Carolus is een vrij kruimige, geelschillige aardappel met mooie rode ogen. Vanwege de resistentie tegen Phytophthora in loof en knol, is Carolus op eenvoudige wijze te telen voor volkstuinders en particulieren. De Carolus kent de oorsprong uit een kruising van 1997 met een wilde familieverwant uit Zuid-Amerika met Phytophthora resistentie. De naam Carolus verwijst naar de Vlaamse geleerde, arts en botanicus Carolus Clusius, die in de 16e eeuw een grote rol speelde bij de verspreiding van de aardappel in Europa.

Vroeg
– Donald
Donald is een vroeg ras, geschikt voor meerdere doeleinden. Vanwege zijn zeer goede smaak en goede consumptiekwaliteiten wordt de Donald gewaardeerd in het verse segment.
– Eersteling
Eersteling is één van de oudste rassen (1891) die nog geteeld worden. Veelal op oude lichte klei. Het is een zeer vroege consumptieaardappel die voornamelijk nog gebruikt wordt als tafel aardappel. In de kook is hij vast tot bloemig. Dit ras was vroeger een populaire aardappel in Noordwest- Europa.
– Gloria
Gloria is een zeer vroege aardappel met een goede opbrengst matig vatbaar voor de meeste aardappel ziekten en resistent tegen aardappel moeheid. Geschikt voor alle doeleinden als tafel aardappel.
– Lekkerlander
De Lekkerlander is een vroege aardappel die het goed doet op kleigrond. Lekkerlanders zijn ontstaan uit o.a. Dore en worden sinds 1965 geteeld. Het zijn kruimige aardappelen. Het loof is iets vatbaar voor aardappelziekte. Lekkerlander is een veelzijdige consumptie aardappel.
– Parel
Parel is in 1952 ontstaan uit de kruising: Eigenheimer x Libertas. Het ras is vooral bestemd voor de teelt op zand- en dalgrond, maar vrij sterk gevoelig voor droogte. Ook dit ras kent nog maar een paar pootgoedtelers en is ook bijna verdwenen.

Middenlaat
– Alouette (biologisch)
Alouette is een middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. De aardappelen groeien grof en hebben een gelijkmatige vorm. Alouette is resistent tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Dit maakt dat Alouette redelijk goed te telen is door de hobby kweker. Het is een aardappel die redelijk vast in de kook is maar na het opschudden in de pan mooi los valt mooi bloemig is en niet kleverig is in de mond. Als bakaardappel, na 20 minuten koken af laten koelen en in plakjes snijden, neemt de aardappel tijdens het bakken nauwelijks bakvet op. Alouette heeft een mooie botergele vleeskleur.
– Biltstar
Biltstar is een zeer veel geteelde consumptie aardappel, een mooie bloemige tafel aardappel. Een mooi gladde rode schil met daaronder helder geel vlees. De aardappel wordt vaak langs de weg aangeboden voor weinig.
– Eba
Eba is een middenlaat tot laat rijpend ras met een goede consumptiekwaliteit als tafelaardappel. De knol is rondovaal met een lichtgele vleeskleur. De aardappel is vrij kruimig in de kook, maar kookt niet af. De EBA is prima geschikt voor de bereiding van frites en puree. Hij geeft op zandgrond en dalgrond goede opbrengst en is goed te bewaren
– Ottena
Ottena is een middellaat rooibaar ras. Zeer smaakvol en bloemig in de pan. Mooi kooktype. Is minder geschikt voor opslag zonder koeling vanwege vlotte kiem ontwikkeling. Wordt onder invloed van licht snel groen dus absoluut donker bewaren. Houdt van een ruime bemesting.
– Rosagold

Rosagold is een middenlaat vrij vast kokende, roodschillige aardappel met een diep gele vleeskleur, een mooie gladde schil met een frisse rode kleur. Rosagold geeft een hoge opbrengst en u kunt deze aardappel ook goed bakken.
– Surprise
Surprise is een goede consumptie aardappel voor het late seizoen. De aardappel is kruimig en goed van smaak en geur. Deze aardappel groeit het best op zandgrond en geeft mooie rond ovale knollen.

actueel